Planera din egen begravning för att hjälpa dina anhöriga

Allt fler väljer att planera sina begravningar. I Vita arkivet kan du fylla i dina begravningsönskemål. Cancersjuka Elin är en av alla de som skrivit ner hur hon vill ha det.

Funderar du på att fylla i dina begravningsönskemål? Gå till din lokala begravningsentreprenör eller besök Fenixbegravning.se för att få förslag på hur du kan fylla i önskemålen. Detta gör du i ett så kallat vitt arkiv eller livsarkiv.

Planera begravning vid sjukdom

För 22-åriga Elin blev livet inte som hon tänkt sig. Samtidigt som hon planerade sitt bröllop planerade hon även sin begravning i vetskapen att hon hade ett halvår kvar att leva:

Jag har hunnit fundera på hur jag vill att den ska vara och skrivit ned det i stora drag”, berättar hon i en artikel från 2022. Men innan begravningen ville hon fokusera på att leva.

Fylla i önskemål i Vita arkivet

Många obotligt sjuka funderar på det sista avskedet. Att fylla i Vita arkivet kan vara ett sätt att bearbeta det oundvikliga dödsögonblicket men även ett sätt att visa omsorg om de efterlevande. Det sista avskedet är tungt för de anhöriga. Kanske har du själv varit med om hur kämpigt det är att planera begravningen samtidigt som du går igenom ditt livs största sorg? Då kan ett livsarkiv underlätta den svåra stunden något.

Skriva testamente och få stöd

Förutom att planera begravningen i förväg finns administrativa saker du kan göra när du är obotligt sjuk. Du kan bland annat skriva testamente för att göra din sista vilja känd. Även medicinsk hjälp finns att få. Har du ont? Då kan du få smärtlindring. Mår du dåligt psykiskt? Då kan du få terapeutiskt stöd. Det finns likaså kombinerade sjuk- och anhöriggrupper för dig och de dina.