Få tillbaka håret efter sjukdom

Anledningarna till att en person tappar håret är många och varierade. En av dem är sjukdom. När kroppens immunsystem utsätts för attacker, kan en av följderna bli håravfall. Här kan du läsa om olika sjukdomstillstånd som kan orsaka att du tappar håret, samt vad du kan göra för att få tillbaka det.

Oavsett vilken sjukdom en människa drabbats av som grund för sitt håravfall är de goda nyheterna att de allra flesta är kandidater till behandling för det. Det finns kliniker på flera olika platser, både i Sverige och utomlands. Du kan exempelvis göra en hårtransplantation i Stockholm, i Göteborg eller i Turkiet, om du föredrar. Behandlingarna är mycket effektiva och snart är kalufsen tillbaka i sitt ursprungliga tillstånd, så länge det finns friska hårsäckar att ta av.

Så orsakar sjukdomar håravfall

En av de vanligaste sjukdomsorsakerna bakom håravfall är alopecia areata som brukar yttra sig i fläckvist håravfall på både män och kvinnor. Beroende på hur allvarligt tillståndet är kan håret antingen växa tillbaka relativt snabbt, eller inte alls, och därför är det viktigt att söka hjälp så tidigt som möjligt. Det finns många kändisar som har berättat öppet om sin alopecia, inklusive Dregen, Amy Deasismont och Jada Pinkett-Smith – där vissa valt låta naturen ha sin gång medan andra valt att behandlas på olika sätt.

Cancer är ytterligare ett skäl till att drabbade tappar håret, men här är det oftast behandlingarna snarare än sjukdomen som är orsaken. Tuffa cytostatika- eller strålningsbehandlingar får håret att falla helt eller delvis, och även om det ofta kommer tillbaka efter avslutad behandling är det inte alltid i samma goda skick. Många väljer att raka huvudet helt i ett ganska tidigt stadium av behandlingen, men även här är det bra att undersöka sina möjligheter. Om du eller någon du känner är drabbad, kan det vara en god idé att uppsöka en hårklinik och lära sig om olika alternativ för att få tillbaka håret.